Arkivbild från Umeå hamn. Foto: SVT

Så blir hamnstrejken i Holmsund

Uppdaterad
Publicerad

Hamnarbetarförbundet har varslat om strejk i flera av Sveriges hamnar. Så även i Holmsund. Där riskerar det bli total arbetsnedläggelse i fyra timmar.

– Men det bästa är om vi aldrig behöver gå ut i strejk, säger Kent Sehlstedt, ordförande för facket i Holmsund.

Facket Hamnarbetarförbundet har varslat om en riksomfattande strejk i flera av Sveriges hamnar. Onsdagen den 23 januari kommer de drygt 40 fackmedlemmarna i Umeå hamn, Holmsund, avbryta sitt arbete om en lösning på konflikten inte är nådd.

Och konfliktens kärnfråga handlar om att hamnarbetarna blivit erbjudna ett hängavtal till LO-förbundet Transport.

– Det innebär att vi skriver fast oss men sedan kan Transport gå och förhandla dagen efter och då kan man skriva vad som helst och då ändras automatiskt vårt avtal också. Vi har då ingen chans att påverka vårt eget avtal, säger Kent Sehlstedt, ordförande för Hamnarbetarförbundet i Holmsund, till SVT Nyheter.

Tror på strejk

Under de fyra timmarna Holmsund varslat om total arbetsnedläggelse är det planerat att ett containerfartyg ska lägga till i hamnen. Fartyget riskerar att inte bli avlastat utan kommer då bli försenad till de övriga hamnarna den ska lägga till vid om de över 40 arbetarna anslutna till facket inte arbetar.

Tror du att det kommer gå så långt att ni går ut i strejk?

– Jag tror det kommer gå så långt, jag tror inte Sveriges hamnar kommer vilja skriva avtal med oss. Men jag hoppas så klart att det inte blir någon konflikt, ingen vill ha den. Det är inte bra för någon, så det bästa är att det löser sig ganska enkelt och smärtfritt. Men jag tror tyvärr inte det blir så, säger Kent Sehlstedt.

Kostsam meningsskiljaktighet

En riksomfattande strejk skulle vara mycket kostsam för hela riket, enligt arbetsgivarorganisationen Sveriges hamnar.

– Det avtal vi erbjuder innebär en rättslig garanti om samma anställningsvillkor för alla hamnarbetare i Sverige. Det skulle även ge Hamnarbetarförbundet fackliga rättigheter och inflytande över arbetsmiljön. Därför är det förvånande att Hamnarbetarförbundet inte vill acceptera erbjudandet eftersom det leder till trygghet och stabilitet, säger Joakim Ärlund, vice vd och förhandlingschef Sveriges hamnar i ett pressmeddelande.

Facket och arbetsgivaren ligger nära varandra i förhandlingarna – men med en stor skillnad.

– Vi är överens om hur avtalet ska se ut men det är kärnfrågan med att det är ett hängavtal som skiljer oss åt. Vi har majoriteten av alla hamnarbetare i Sverige anslutna och vi tycker att vi ska kunna påverka vårt eget avtal, säger Kent Sehlstedt.

Fakta: Så ser varslet i Holmsund ut

Onsdagen den 23 januari från klockan 09 till 13 varslar facket om en total arbetsnedläggelse i Holmsund.

Åtgärden innebär att samtliga Hamnarbetarförbundets medlemmar på den aktuella arbetsplatsen går ut i strejk under den angivna tiden.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.