Kocken Erik Brännström guidar till lyckad och säker grillning. Foto: Matilda Sandberg/SVT

Så grillar du säkert i skogen

Uppdaterad
Publicerad

Det är underbart att laga mat över öppen eld, men det finns en hel del saker att tänka på, både för att maten ska smaka bra och för att undvika negativ påverkan på naturen.

SE MER: Grilla njurtapp med rotsaker över öppen eld

Erik Brännström är kock i Go'kväll, kokboksförfattare och grillproffs. Här är hans tips för lyckad naturgrillning.

1. Välj en plats

Det ska gå att elda säkert på din grillplats. Grus eller sand minskar spridningsrisken. Elda inte på eller nära hällar eller stora stenar, de kan spricka och bli förstörda. Om marken är mycket blöt, som tidigt på våren, går det bra att bygga en eldstad även i mossiga områden.

2. Välj en tid

Elda inte när det är eldningsförbud eller under tider på året när det är mycket torrt i marken.

Höga, flata stenar är bra att bygga med. Foto: Matilda Sandberg/SVT

3. Bygg din eldstad

Använd stora och ganska flata stenar för att få lite höjd runt elden. Lägg en stor, flat sten i ena änden av eldstaden att använda som ugn och stekpanna.

Ta gärna med bra ved hemifrån.

4. Bygg din eld

Bygg din eld av torr ved. Använder du blöt ved eller mindre kvistar blir det väldigt mycket rök. Du får plocka pinnar och grenar från marken, men det är inte tillåtet att hugga ner träd eller plundra levande träd. Placera veden luftigt när du ska tända: Luta träna mot varandra med utrymme i mitten.

Bygg luftigt.

5. Tänd elden

Tälj loss några flisor från ett vedträ och lägg där du ska tända så får elden lättare fart. Det är enkelt att använda till exempel nachochips att tända med, de är friterade i olja och brinner bra.

Rotsakernas skal fungerar som folie. Tillaga direkt på glöden. Foto: Matilda Sandberg/SVT

6. Grilla!

Om du lagar mat direkt på glöden, s.k. caveman cooking, får du använda veden och glöden för att höja och sänka temperaturen på maten du tillagar. Bränn av en köttbit i glöden och låt den gå färdigt på din heta sten. Laga rotsaker med skal direkt på glöden och gräv ner shortribs i jorden under elden.

LÄS MER: Det här är caveman cooking

7. Släck elden

Låt elden brinna ut och släck sedan genom att till exempel hälla rejält med vatten på och runt eldstaden.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

SVT Recept

Mer i ämnet