Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Hör hur Björklöven och kommunen tänker kring krav på vaccinbevis. Foto: SVTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Arrangörer i Västerbotten förbereder sig för nya krav om vaccinbevis

Publicerad

Lokala verksamheter i Västerbotten rustar för att kunna efterleva kraven när vaccinationsbevis införs den första december.

– Vi är vana att snabbt ställa om efter nya regler och krav. Vi  har varit i ett läge det sista året att ingenting längre överraskar, säger Anders Blomberg, vd för Björklöven.

Från och med första december måste du som besöker ett större evenemang visa upp ett vaccinationsbevis som visar att du är vaccinerade mot covid-19.

Besökare kommer att behöva visa upp ett vaccinationsbevis för att komma in på en offentlig inomhus-tillställning med fler än 100 personer.

Vaccinbevis på hockeymatcher

Arrangörer arbetar nu febrilt med att hinna ställa om tills kravet träder i kraft. Björklöven kommer att behöva kontrollera att deras besökare till matcherna har giltigt vaccinbevis.
– Vi är vana att snabbt ställa om efter nya regler och krav och har varit i ett läge det sista året att ingenting längre överraskar, men vi är samtidigt förvånade att det är med så kort varsel vi får det här beskedet, säger Anders Blomberg, vd för Björklöven.

Glad över nya kravet

Umeå kommuns programchef Elin Hellrönn blev överraskad av beskedet.

– Det innebär ju att vi kan fortsätta med vår verksamhet, det är toppen, säger Elin Hellrönn är programchef.

Hon kan dock se problem med att ovaccinerade utesluts från offentliga arrangemang.

– Vi vill ju inte utesluta någon eftersom vi jobbar i en kommunal verksamhet som ska nå alla, men och andra sidan måste vi följa rådande direktiv och riktlinjer som finns, säger Elin Hellrönn.

  • De vaccinationspass som ska användas vid de berörda sammankomsterna är desamma som utfärdas för resor av E-hälsomyndigheten sedan den 1 juli.
  • Beviset innehåller qr-kod, och kan laddas ned, skrivas ut eller uppvisas i mobilen. Den som saknar e-legitimation kan skriva ut, fylla i och posta en blankett, men får räkna med avsevärda väntetider.
  • Bevis på negativt test eller tillfrisknandebevis omfattas inte av de nya reglerna. För resor finns däremot möjlighet att få olika covidbevis.
  • Information om hämtning av covidbevis finns på ehalsomyndigheten.se och covidbevis.se.

TT, Källa: E-hälsomyndigheten

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer