Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Fler valvärdar ska guida väljarna rätt i årets vallokaler – hör mer i klippet. Foto: SVT (arkivbild)

Vallokaler försvinner i Umeå – satsar istället på större lokaler

Uppdaterad
Publicerad
Val 2022Valresultat

Det blir färre ställen som det går att rösta på i Umeå i detta val. Anledningen är att man fått slopa många av de mindre vallokalerna. Detta eftersom att de inte lever upp till de nya kraven kring avskärmning vid valsedlarna.

– Det är ett säkert alternativ med bra tillgänglighet, säger Tordleif Hansson på valkansliet i Umeå kommun.

Under valet 2018 var det på flera håll i landet långa köer till vallokalerna. Enligt valansvarig i Umeå var då reglerna att personer skulle ta valsedlarna enskilt, som orsakade köerna.

I årets val måste platsen där väljarna tar sina valsedlar vara helt avskärmad. I Umeå har kommunen valt en fyra meter bred skärm som tar mycket plats. I årets val har därför många små vallokaler i förskolor och liknande fått bytas ut till rymligare platser.

– Vi kommer använda oss av stora lokaler med flera distrikt i samma valbyggnad. Det avskärmningsalternativ som vi har valt tar upp en hel del utrymme, men det är ett säkert alternativ med bra tillgänglighet, säger Tordleif Hansson på Valkansliet i Umeå kommun.

Skellefteå har kvar vallokalerna

I Skellefteå har kommunen valt ett mer klassisk avskärmningsalternativ för valsedlarna, högre och mindre breda än i Umeå, vilket innebär att vallokalerna inte behöver bytas ut.

– Vi satsar på att folk ska kunna gå dit de brukar gå och rösta, men det är ändå viktigt att dubbelkolla platsen på sitt röstkort eller på kommunens hemsida, eftersom vissa lokalförändringar alltid görs, säger Viktoria Hallmans som är valsamordnare i Skellefteå kommun.

Funktionärer kan assistera

När det kommer till tillgänglighet och att alla ska nå upp till valsedlarna, förklarar Hallmans att det kommer att finnas valsedlar på låga ställ även i Skellefteå, och att röstmottagarna, som har tystnadsplikt, alltid kan assistera väljare vid behov.

– Vi har inte tillgång till stora lokaler på samma sätt som Umeå och därför har vi valt att göra så här. Vi kommer att utvärdera hur vårt avskärmningsalternativ fungerar efter valet, säger valsamornare Viktoria Hallmans.

För att underlätta för väljarna kommer fler funktionärer att arbeta i vallokalerna för att kunna svara på frågor och guida väljarna till rätt valdistrikt.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Valet 2022 Umeå

Mer i ämnet