I Tavelsjö utanför Umeå fick man stå i kö ungefär en timme för att rösta. Så var det från klockan 10:00 på morgonen. Foto: SVT

Nya reglerna orsaken till köerna : ”Skulle behöva gigantiska lokaler”

Publicerad

På flera håll i landet har det varit långa köer till vallokalerna. Detta beror på de nya reglerna att varje person ska ta sina valsedlar enskilt.
Umeås valansvarig Tordleif Hansson menar att de skulle behöva större vallokaler för att få ner köerna.
– Vi skulle kunna ha fler valsedelsbord men då skulle vi behöva ha gigantiska lokaler, säger han.

Det har rapporterats om långa köer till vallokalerna i hela landet. I Umeå har folk vittnat om att de stått över en timme i kö för att få rösta.

– Många vände hem utan att ha röstat. Det nya upplägget med att gå fram en i taget fungerar mycket dåligt när det är så många som ska rösta, skriver Maria Hortlund, som röstade på Ersängskolan i Umeå, till oss på sociala medier.

Enligt valansvarig i Umeå är det de nya reglerna som innebär att personer ska ta valsedlarna enskilt som orsakat köerna. Kommunen var förberedd på att det skulle bli längre köer detta val.

”Vi gör det bästa vi kan”

Många vallokaler är i skolor och andra kommunala fastigheter. Utrymmen som i många fall är väldigt trånga.

– Vi gör det bästa vi kan. Om vi ska ha fler valsedelsbord skulle vi behöva större lokaler och väldigt mycket mer personal. Det är en budgetfråga. Det skulle kosta mer pengar och då måste valmyndigheten skjuta till mer pengar till kommunerna. Vi får utvärdera efter valet hur det har gått, säger Tordleif Hansson, valansvarig i Umeå kommun.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Val 2018 Västerbotten

Mer i ämnet