Matlådor två gånger i veckan i stället för två gånger per dag kan bli en av de besparingar som kan drabba Märta Nilsson i Malå. Foto: TT/SVT

Så kan sparförslagen drabba pensionärerna

Publicerad

Matlådor två gånger i veckan i stället för två gånger per dag. Ingen mer fotvård eller snöskottning och ett äldreboende som läggs ned. Så kan pensionärerna i Malå drabbas av kommunens tuffa besparingsmål.

95-åriga Märta Nilsson har matlådor från kommunen varje dag. Men när omsorgsnämnden ska spara kan det bli ändring på det och istället övergå till två gånger i veckan.

– Jag har plats i frysen men det är klart det vore bättre om de kunde fortsätta att komma med maten varje dag, säger hon.

LÄS MER: Kommunalrådet om sparkravet: ”Innebär tråkigheter”

Men det är inte bara matlådorna som står på besparingslistan. Det handlar också om att stänga antingen Tjamstagården eller Furugårdens äldreboende, sluta med fotvård och snöskottning för pensionärerna och stänga en matsal på ett seniorboende.

– Omsorgen får komma tillbaka med det här tillsammans med tjänsteman och lägga ett förslag, säger kommunalrådet Mikael Abrahamsson (S).

LÄS MER: Malå ska spara 20 miljoner fram till 2020

Sveriges kommuner och landsting har analyserat Malås ekonomi och kommit fram till att kommunens kostnader behöver minska med 20 miljoner kronor på ett par år.

– Jag har sagt hela tiden att den som föddes i Malå kommun för 15 sekunder sedan och den som blev äldst för 15 sekunder sedan kommer att bli drabbade av det här, säger Abrahamsson (S).

– Nog kan man väl förstå att det kanske behövs men det är inte roligt för den som drabbas, säger Märta Nilsson.

Nämnderna ska under hösten presentera sina förslag.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.