Migrationsverket bekräftar att det förekommer att människor kan köpa falska asylberättelser för att få uppehållstillstånd i Sverige Foto: SVT

43 varslas från Migrationsverket i Västerbotten

Uppdaterad
Publicerad

Migrationsverket region Nord varslar 312 medarbetare i de fyra nordligaste länen.

Under torsdag meddelade Migrationsverket att man varslar 312 medarbetare i region Nord. Varslet kommer att påverka alla verksamhetsorter i regionen, men i varierande utsträckning. I Umeå försvinner 8 tjänster. Mottagningsverksamheten avvecklas men på orten finns även regional verksamhet inom tillståndsprövning, den verksamheten blir inledningsvis oförändrad.

I Vilhelmina läggs kontoret ned och 8 årsarbetare frösvinner, myndigheten lägger ner all sin verksamheten i inlandet. I Skellefteå försvinner 6 tjänster.  Totalt försvinner 43 tjänster från länet. 1500 boendeplatser i Västerbotten sägs även upp.

– Det är betydligt färre asylsökande som kommer till landet och därför drar vi ner i alla regioner, säger Håkan Hansi.

Då inleds de centrala förhandlingarna

Under onsdagen avslutades de regionala förhandlingarna med facket och i början av januari inleds centrala förhandlingar med facket. 

De enskilda medarbetare som kommer att beröras av uppsägning kommer få besked i mitten eller slutet av februari.

Så många varslas i Migrationsverkets region Nord

Jämtlands län: 52 (43 årsarbeten)

Västernorrlands län: 72 (60 årsarbeten)

Västerbottens län: 43 (36 årsarbeten)

Norrbottens län: 145 (121 årsarbeten)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.