På 1177 i Västerbotten brukar rötmånaden göra sig påmind då de ser en ökning av antalet samtal där personer söker råd efter att de drabbats av magsjuka. Nu ser verksamheten att samtalen om just magsjuka ökar.
– Vi märkte av en ökning redan för någon vecka sedan. Vårt journalsystem brukar larmar om det är fler av samma diagnos än vanligt, det har det inte gjort det än i år, säger Karina Salomonsson, verksamhetschef 1177.
”Använd olika knivar”
För att minska risken att bli magsjuk under rötmånaden bör man tänka på hur man hanterar livsmedel samt vara noggrann med handhygienen. Se till att det blir en snabb transport med maten från affären till kylskåpet för att hålla kylkedjan.
– Ska du skära både kött och grönsaker ska du använda olika knivar och skärbrädor. Tvätta alltid händerna innan du lagar eller äter mat, och efter att du har hanterat livsmedel, framförallt kött och kyckling, säger Salomonsson och fortsätter:
– Om man råkar bli magsjuk är det absolut viktigaste att få i sig vätska och gärna vätskeersättning.