1177 märker en ökning av personer som söker råd efter att de drabbats av magsjuka.

Så minimerar du risken att bli magsjuk under rötmånaden

Uppdaterad
Publicerad

I slutet av juli börjar det som kallas rötmånad och risken att bli magsjuk ökar. Orsaken är att bakterier frodas i varma temperaturer och hög luftfuktighet. Vården ser nu att allt fler hör av sig efter att de blivit magsjuka.

– För någon vecka sedan märkte vi samtalen om magsjuka ökade, säger Karina Salomonsson, verksamhetschef vid 1177.

På 1177 i Västerbotten brukar rötmånaden göra sig påmind då de ser en ökning av antalet samtal där personer söker råd efter att de drabbats av magsjuka. Nu ser verksamheten att samtalen om just magsjuka ökar.

– Vi märkte av en ökning redan för någon vecka sedan. Vårt journalsystem brukar larmar om det är fler av samma diagnos än vanligt, det har det inte gjort det än i år, säger Karina Salomonsson, verksamhetschef 1177.

”Använd olika knivar”

För att minska risken att bli magsjuk under rötmånaden bör man tänka på hur man hanterar livsmedel samt vara noggrann med handhygienen. Se till att det blir en snabb transport med maten från affären till kylskåpet för att hålla kylkedjan.

– Ska du skära både kött och grönsaker ska du använda olika knivar och skärbrädor. Tvätta alltid händerna innan du lagar eller äter mat, och efter att du har hanterat livsmedel, framförallt kött och kyckling, säger Salomonsson och fortsätter:

– Om man råkar bli magsjuk är det absolut viktigaste att få i sig vätska och gärna vätskeersättning. 

Tips för att undvika magsjuka:

  • Tvätta händerna ofta. Alltid innan du lagar eller äter mat, och efter att du har hanterat rått kött eller kyckling.
  • Kontrollera ditt kylskåp, lagom temperatur i kylen är +4 grader.
  • Värm upp maten ordentligt – vid 70 grader dör de flesta bakterier.
  • Använd olika skärbrädor och knivar för kött och grönsaker.
  • Använd inte samma fat och redskap till den färdiggrillade maten som du använt till rått kött.
  • Byt ut disktrasorna ofta eller tvätta dem i 60 grader.
  • Ta med en kylväska med kylklampar när du handlar för att hålla varorna kalla från butiken till hemmet.

Källa: 1177

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.