Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Rötmånaden inträffar ofta i slutet av juli och pågår en månad framåt. Foto: SVT

Lista: Så tar du hand om dina livsmedel under rötmånaden

Publicerad

Sommarvärmen medför rötmånad och i år kommer den extra tidigt, enligt Livsmedelsverket.

– En varm härlig sommardag där det gärna blir lite åskväder, då är det perfekt rötmånad, säger Marie-Louise Danielsson-Tham, professor i Livsmedelshygien.

Rötmånaden är den tid på året då maten blir extra känslig och bakterier trivs extra bra under varma och fuktiga sommardagar. Därför är det extra viktigt att bevara varm mat varm och kall mat kall, menar Marie-Louise Danielsson-Tham, professor i Livsmedelhygien.

– Från att du tar ut mjölken från mjölkkylen i affären tills det att du kommer hem får temperaturen aldrig överstiga plus 8 grader.

Få fler tips i klippet ovan

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.