Rötmånaden inträffar ofta i slutet av juli och pågår en månad framåt. Då blir maten extra känslig. Foto: Jonas Ekströmer/TT, Janerik Henriksson/TT, Claudio Bresciani/TT

Rötmånaden är här – så länge håller maten i kylväskan

Uppdaterad
Publicerad

Ät upp maten inom ett par timmar. Det rådet ger Livsmedelsverkets mikrobiolog Jonas Toljander till den som ska ta med sig mat i kylväska under rötmånadstider.

– Så länge man har maten kyld och tänker äta upp den inom rimlig tid så kan man ha med sig vad som helst, säger han.

Begreppet rötmånad härstammar från bondepraktikan förr i tiden då möjligheterna för att kyla livsmedel var sämre. Ofta inträffade den i slutet av juli och pågick en månad framåt.

Jonas Toljander, mikrobiolog på Livsmedelsverket, säger att det i år har varit flera perioder under sommaren där det har varit rötmånadsväder. Han nämner bland annat värmeböljan i juni.

– Rötmånad blir det egentligen när som helst på sommaren i Sverige när det blir varmt och fuktigt i luften, säger Jonas Toljander.

Termometer i kylväskan

För många inträffar rötmånaden under semestertider då en del måltider kanske äts utanför hemmet. Det viktigaste är att förvara maten väl kyld i en kylväska med hjälp av kylklampar, enligt Jonas Toljander.

– Det kan vara bra att ha en termometer i kylväskan, säger han.

Helst ska temperaturen ligga på mellan fyra och åtta grader, som i ett vanligt kylskåp. I den temperaturen ska maten hålla till sitt bäst före datum.

– Men är det mat som man ska äta upp inom de närmaste två timmarna är det kanske inte lika noga, säger Jonas Toljander.

Under rötmånaden ska man undvika att ha maten utanför kylen längre stunder då hållbarheten försämras snabbt. Foto: Jonas Ekströmer/TT

Magsjuka och diarré

Mat som lätt blir dålig av ett varmare och mer fuktigt väder är frukt, grönsaker, bröd och kött. Vanligast, om man får i sig något som har blivit dåligt, är att få magsjuka eller diarré.

– Det är oftast självläkande som går över inom några dagar, säger Jonas Toljander.

I sällsynta fall kan man drabbas av allvarligare hälsoproblem som njursvikt, ledbesvär och neurologiska besvär. Jonas Toljander nämner bland annat ehec-bakterier som kan förekomma i köttfärs och campylobacter i kyckling.

Det är viktigt att använda olika redskap för till exempel rått kött och grönsaker. Foto: Janerik Henriksson/TT

Att tänka på under rötmånaden:

  • Släng inte mat i onödan – lita på dina sinnen och titta, lukta och smaka på maten. Verkar maten okej går den bra att äta.
  • När du handlar mat – lägg gärna maten i en kall kylväska och förvara den där när du åker hem från affären. Speciellt i bilen kan det bli mycket varmt under heta sommardagar.
  • Maten i kylen – undvik att ha maten utanför kylskåpet längre stunder då hållbarhetstiden då förkortas.
  • Tvätta händerna – både innan du ska laga maten och när du ska äta den utomhus. Undvik kontakt med djur i samband med att du ska äta maten. Handsprit och våtservetter fungerar bra om man inte har tillgång till vatten.
  • Använd olika redskap – diska knivar och skärbrädor noga när du skurit rått kött eller kyckling. Använd inte samma fat eller redskap till den färdiglagade maten.
  • Genomstek köttet – speciellt kyckling och köttfärs är extra viktigt att tillaga väl, även då det inte är rötmånad. Det är för att undvika farliga bakterier som Ehec och Campylobacter.

Källa: Livsmedelsverket

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.