Begreppet rötmånad härstammar från bondepraktikan förr i tiden då möjligheterna för att kyla livsmedel var sämre. Ofta inträffade den i slutet av juli och pågick en månad framåt.
Jonas Toljander, mikrobiolog på Livsmedelsverket, säger att det i år har varit flera perioder under sommaren där det har varit rötmånadsväder. Han nämner bland annat värmeböljan i juni.
– Rötmånad blir det egentligen när som helst på sommaren i Sverige när det blir varmt och fuktigt i luften, säger Jonas Toljander.
Termometer i kylväskan
För många inträffar rötmånaden under semestertider då en del måltider kanske äts utanför hemmet. Det viktigaste är att förvara maten väl kyld i en kylväska med hjälp av kylklampar, enligt Jonas Toljander.
– Det kan vara bra att ha en termometer i kylväskan, säger han.
Helst ska temperaturen ligga på mellan fyra och åtta grader, som i ett vanligt kylskåp. I den temperaturen ska maten hålla till sitt bäst före datum.
– Men är det mat som man ska äta upp inom de närmaste två timmarna är det kanske inte lika noga, säger Jonas Toljander.
Magsjuka och diarré
Mat som lätt blir dålig av ett varmare och mer fuktigt väder är frukt, grönsaker, bröd och kött. Vanligast, om man får i sig något som har blivit dåligt, är att få magsjuka eller diarré.
– Det är oftast självläkande som går över inom några dagar, säger Jonas Toljander.
I sällsynta fall kan man drabbas av allvarligare hälsoproblem som njursvikt, ledbesvär och neurologiska besvär. Jonas Toljander nämner bland annat ehec-bakterier som kan förekomma i köttfärs och campylobacter i kyckling.