Foto: SVT

Så mycket dyrare är specialkosten

Publicerad

Att servera specialkost istället för den vanliga kosten i skolan kostar en del. I Skellefteå kommun räknar man med att en specialkost är ungefär 50 procent dyrare per servering.

I Skellefteå kommun serveras ungefär 10.000 måltider varje dag och ungefär 10 procent av dem är specialkost.

Alla måltider som serveras av kommunen följer det kostpolitiska programmet och precis som i Umeå kommun kräver man intyg från sjukvården eller skolsköterska för att få specialkost av medicinska anledningar.

– Generellt sett har den uppåtgående trenden med specialkost stagnerat något, säger Gabriella Karlsson, kostchef för skola och gymnasium i Skellefteå kommun.

LÄS MER: Trenden: Undvika gluten i kosten

Hur mycket dyrare är det att servera specialkost?

– Det är ganska mycket dyrare, en vanlig portion kostar ungefär 40 kronor om man räknar in alla kostnader, medan en specialkost-portion ligger på ungefär 60 kronor per servering, säger Gabriella Karlsson.

Kan bli stor skillnad på kostnaderna

I Umeå kommun finns inga exakta siffror på exakt hur mycket dyrare det är tillaga specialkost istället för den vanliga kosten.

– Det finns ju specialkost där man inte behöver använda så många specialprodukter utan kanske bara behöver plocka bort ingredienser, där är skillnaden inte så stor. Men sedan finns även specialkost där man bara använder speciella produkter för överkänsligheten, där kan det bli en stor skillnad på kostnaden, säger Ann-Louise Rådström, dietist vid Umeå kommun.

Är det högre priset en anledning till att man behöver intyg för specialkost?

– Inte den största anledningen, men det ska ju naturligtvis vara rätt om man har en kost som är dubbelt så dyr. Men det handlar mer om att det ska vara rätt mat till rätt person, säger Ann-Louise Rådström.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.