Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Hör parkeringsbolagets vd Elin Pietroni: ”Vi optimerar ytorna” Foto: Mikael Assmundsson, SVT

Så mycket kostar en p-plats att bygga i parkeringshus

Publicerad

I takt med att bilar blir större är det många bilister som upplever att parkeringsytor i framför allt äldre parkeringshus är väldigt trånga när de ska parkera. Men att bygga om parkeringarna kostar stora pengar, menar bolaget Upabs vd Elin Pietroni.

– Det kostar mellan 250 000-350 000 kronor att bygga en enda parkeringsplats i parkeringshus. Det är extremt dyrt, säger hon.

Hör mer i klippet om hur parkeringsbolaget Umeå Parkerings AB, Upab, resonerar när de bygger p-platser.

P-platsens storlek

Visa

När SVT mäter bredden på parkeringsplatser i Umeå så varierar de i storlek. Det handlar om allt mellan cirka 2,30 meters bredd i det äldre p-huset Parketten i centrala stan, till desto bredare vid det betydligt mer nybyggda köpcentrat på Söderslätt – där är själva p-rutan cirka 2 meter bred, men har ett spelrum på bägge sidor på nära 60 centimeter i form av en extra markeringslinje.

Ett standardmått som används är att parkeringsrutan bör vara 2,5 meter bred och 5 meter lång. Det skall dessutom vara ett fritt utrymme bakåt på 6 meter för att smidigt kunna ta sig in och ut.

Parkeringsplatser för funktionshindrade bör enligt svensk standard, SS 050 150, vara 3,6 meter breda.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer