Hör älgjägaren Linda Marklund om varför jaktlaget inte slaktar själv. Foto: SVT

Så påverkar corona älgjakten

Uppdaterad
Publicerad

Covid-19 viruset påverkar även älgjakten i Västerbotten. I Vindeln har ett jaktlag beslutat sig för att inte slakta och stycka älgen själv, på grund av viruset.

Under måndagen drog älgjakten igång i Västerbotten och därmed även andra perioden av björnjakten.

I Vindeln ser älgjakten något annorlunda ut i år och ett jaktlag har beslutat sig för att inte slakta själva på grund av pandemin.

– Vi har beslutat att låta en upphandlare göra det åt oss, han bor några mil härifrån. Vi tyckte det var säkrast så. Dessutom vill inte vår egen styckare göra jobbet eftersom han är i riskgruppen och det kan bli svårt att hålla avstånd i slakteriet, säger Linda Marklund, som är en av jägarna i jaktlaget.

12 000 ska skjutas

12 000 älgar ska skjutas av 17 000 jägare i Västerbotten under älgjakten. Smittskyddsläkaren Stephan Stenmark tycker att det finns en del att tänka på för jägarna när viruset nu också nått älgskogen.

– Det är som i andra sammanhang när man träffar människor. Hålla avstånd och hålla hygien. Hur samlas man i mötet inför jakten? Hur gör vi i slakthuset för att hålla hygienrutinerna? 

– Det finns alla möjligheter att ha en bra älgjakt men man ska tänka igenom de här frågorna innan man går ut i älgskogen, säger Stephan Stenmark.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.