Foto: TT

Så säger andra bussbolag om att arbeta i shorts

Uppdaterad
Publicerad

Trots stor uppmärksamhet och kjolprotest från manliga busschaufförer i Umeå står bussbolaget Transdev fast vid sitt beslut – de tänker inte införa shorts i deras arbetsuniform. Vissa andra bussbolag i länet tillåter shorts på jobbet medan andra inte gör det – och på ett håll anses det vara för kallt för shorts på sommaren.

I Umeå kan de kvinnliga busschaufförerna arbeta i kjol när sommarvärmen trycker på. Men bussbolaget Transdev tillåter inte sina manliga medarbetare att bära shorts då det inte ingår i deras kläduniform. Det blev stor uppmärksamhet efter att busschauffören Göran Sandberg i Umeå, efter att ha blivit anmäld för att ha arbetat i shorts, valde att låna en uniformskjol från en kvinnlig kollega och arbeta i den. Något som han sedan fick med sig fler manliga kollegor på.

LÄS MER: Transdev svarar på uniformkritiken – inga shorts för chaufförerna

”Det är för kallt för shorts här”

Transdev står fast vid sitt beslut om att inte ta in shorts i sin uniformskollektion. Men inom de andra bussbolagen i Västerbotten ser det annorlunda ut.

På bussbolaget Boströms Trafik i Vindeln får chaufförerna använda shorts om de vill.

– Vi har sagt till dem att de får säga till oss om de vill ha shorts på arbetet, i så fall beställer vi det. Men än så länge är det ingen som haft det som önskemål, det är nog för att det är så kallt här uppe, säger bussbolagets vd Ulf Boström.

TV: Här får busschauffören Göran sin kilt – hyllas för kjolprotesten

”Ingen vill ha shorts”

Vid Vännäs buss säger man sig inte ha något behov av shorts i arbetet.

– Vi har slutat ha åretrunt-körningar och kör i första hand skolbarn, vilket innebär att vi inte kör något under somrarna och när vi kommer tillbaka i augusti så brukar det inte vara någon som vill ha shorts, säger Niklas Svensson, bussbolagets vd.

Han berättar att shorts ingick i deras uniform när de hade åretrunt-körningar och att de fortfarande skulle tolerera shorts på jobbet om behovet fanns, förutsatt att det är eleganta kostymshorts.

Ser olika ut vid olika bussbolag

På Marcussons busstrafik i Dorotea får chaufförerna köra i både shorts och kjol om de vill. Detsamma gäller de chaufförer som kör till Vilhelmina från Dorotea. Detsamma gäller på Skellefteå buss i Skellefteå där både shorts och kjol finns med i klädkoden.

Vid Vilhelmina taxi i Vilhelmina har chaufförerna långbyxor, det finns inget förbud mot shorts, men det är inte heller något som ingår i deras uniform.

Även i Sorsele, på Sorsele Buss och taxi, är det byxor som gäller. Varken shorts eller kjol är något som bussföretaget tillhandahåller, men om det skulle behövas och man har ett par som passar till uniformen, då kan det tillåtas.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.