Foto: TT

Efter dråpslaget – så ska de anställda få hjälp

Uppdaterad
Publicerad

Arbetsförmedlingen i Umeå har satt ihop en grupp som ska hjälpa de ungdomar som förlorar sina jobb på Transcom.

– Tyvärr så har vi stor erfarenhet av stora varsel i Umeå, säger ansvarig chef Carola Larsson på arbetsförmedlingen i Umeåregionen.

I onsdags så meddelade Transcom i Umeå att kontoret lägger ner och flyttar till Eskilstuna. 250 anställda och 30 konsulter väntas förlora jobbet, många av dem unga. Nu har Arbetsförmedlingen satt en grupp på att jobba med att hjälpa de drabbade anställda.

– Vi måste börja med att kartlägga deras utbildningsbakgrund, en liknande kartläggning som vi gjorde på Volvo. Men det här kommer nog att få en lösning. Vi har tyvärr en ganska stor erfarenhet av stora varsel i Umeå, säger Carola Larsson som är ansvarig chef på Arbetsförmedlingen i Umeåregionen.

Transcom lägger ner kontor

LÄS MER: Chockbeskedet: 250 förlorar jobbet i Umeå

De anställda på Transcom i Umeå arbetar med teknisk support för bland annat Bredbandsbolaget. 250 anställda och 30 konsulter berörs av besparingarna som presenterades under onsdagen. Många av de anställda är unga människor utan akademisk utbildning.

LÄS MER: Anställda: ”Det är chockartat just nu”

– Vi måste jobba med att hjälpa de här ungdomarna, de här ungdomarna ska veta att de behövs på arbetsmarknaden. Företagarna skriker efter arbetskraft. En del ungdomar kommer att börja arbeta på andra företag, en del kommer flytta med företaget till Eskilstuna och en del kommer nog att vidareutbilda sig. Det vill vi peppa för en utbildning, det är en långsiktig investering som kan hjälpa dem få fler jobb, säger Carola Larsson på Arbetsförmedlingen i Umeåregionen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Transcom lägger ner kontor

Mer i ämnet