Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”En del i att lösa krisen” – hör Erika Häggblad, ordförande på Barnmorskeförbundet i Västerbotten om satsningen. Foto: Evelina Dahlberg/SVT

Så ska förlossningskrisen lösas i norra Sverige – barnmorskeutbildning erbjuds på fler orter

Uppdaterad
Publicerad

För att lösa barnmorskebristen i norra Sverige startar Umeå universitet ett decentraliserat barnmorskeprogram. Det kommer nu vara möjligt att studera på flera orter – bland annat i Lycksele och Gällivare.

– Det kommer inte lösa alla problem, men det är en bit på vägen, säger Erika Häggblad, ordförande Barnmorskeförbundet i Västerbotten.

I många regioner är det brist på barnmorskor. I Västerbotten fattas det enligt Barnmorskeförbundet ungefär 15 stycken.

– Vi är för få och vi är beroende av hyrbarnmorskor och så kommer det fortsätta vara tills vi får fler utbildade barnmorskor, säger Erika Häggblad, ordförande Barnmorskeförbundet.

Förlossningsvården i Västerbotten

Utbildning på åtta orter i norr

Umeå universitet är en av fem lärosäten som tar del av regeringens satsning på decentraliserad vårdutbildning.

Nästa höst blir det därför möjligt att studera barnmorskeprogrammet på åtta orter i de fyra nordligaste regionerna. Det handlar om Gällivare, Luleå, Skellefteå, Lycksele, Umeå, Sundsvall, Örnsköldsvik och Östersund.

– Vi tror att den decentraliserade barnmorskeutbildningen är en pusselbit i att säkra bemanningen på dessa orter, säger Magnus Hultin, vicedekan för samverkan kring klinisk utbildning.

Lycksele BB har hållit stängt sedan december 2022 på grund brist på barnmorskor. Vid årsskiftet har regionen tänkt att öppna förlossningen igen, men för att göra det krävs sex hyrbarnmorskor för att klara bemanningen.

I videon hör du barnmorskan Erika Häggblad om den nya satsningen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Förlossningsvården i Västerbotten

Mer i ämnet