Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Jag tänkte att hon var död”. Hör paret Stina Eliasson och Mikael Berglund berätta om den dramatiska födseln av dottern Lea – i en parkeringsficka. Foto: SVT/Privat

Bebisen Lea föddes på parkeringsficka – när Lycksele BB var stängt: ”Trodde hon var död”

Publicerad

Stina Eliasson och Mikael Berglund från Vilhelmina var på väg till förlossningen i Umeå – en sträcka som tar drygt tre timmar att köra. Men de hann aldrig fram. Bebisen Lea föddes med fötterna först på en parkeringsficka i en ambulans – när hon kom ut andades hon inte.

– Jag såg att hon var alldeles blå och tänkte att det här går åt helvete, säger Stina.

Förlossningen i Lycksele stängde den 18 december. Dagen efter fick Stina värkar. Paret hänvisades därför till Umeå universitetssjukhus. Sträckan tar drygt tre timmar att köra. 

I videon hör du parets dramatiska historia.

Under stängningen av Lycksele BB under julen skedde två förlossningar på akuten i Lycksele, utöver Stina Eliassons förlossning i ambulansen på väg till Umeå. 

– Ambulansförlossningar händer av och till även när Lycksele är öppet och detta gäller även gravida från kusten som har närmare till sin förlossningsavdelning, säger Olov Grankvist, verksamhetschef centrum för obstetrik och gynekologi i Region Västerbotten. 

Regionen vill inte kommentera det enskilda fallet men uppger att man alltid följer upp händelser som avviker från det normala. 

– Vi analyserar dem för att se om vi kan vidtaga åtgärder för att minska risken för att det skall hända igen eller för att se om våra rutiner brister på något sätt, säger Olov Grankvist.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Förlossningsvården i Västerbotten

Mer i ämnet