Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Så långa är avstånden i Västerbotten – se SVT:s programledare Emma Grönlund förklara i videon. Foto: SVT

Gravida i Västerbotten har längst avstånd i landet när Lycksele BB är stängt

Uppdaterad
Publicerad

När förlossningen i Lycksele har stängt har kvinnor som bor i fjällvärlden längst avstånd i landet till förlossningen – över 40 mil.

– Tappar vi Lycksele så har vi inte jämlik vård i länet. Då får vi en sämre kvinnovård för dem som bor i inlandet – och det är fruktansvärt att sitta i en bil med värkar, säger Erika Broman Häggblad, ordförande för Barnmorskeförbundet i Västerbotten.

Lycksele BB är landets minsta och 2021 föddes 264 bebisar där. De som bor i fjälltrakterna i Västerbotten har omkring två timmars bilresa till förlossningen i Lycksele.

”Exceptionella avstånd”

Beskedet från politikerna är nu att förlossningen kommer att ha stängt åtminstone till hösten 2023. Kvinnorna i inlandet och fjällområdet hänvisas istället till Skellefteå och Umeå. Det betyder att restiden till förlossningen dubbleras.

– Inte ens Norrbotten, som är ännu större och glesare, har så långa avstånd. Västerbotten skulle bli den enda regionen i Sverige med de exceptionella avstånden för gravida, säger Anders Sylvan som utrett BB i Lycksele som extern konsult.

Regionen ska utreda vilka åtgärder som ska vidtas för att trygga och säkra omhändertagandet av kvinnor som beräknas föda under tiden Lycksele BB är stängt.

Så långa är avstånden i Västerbotten – se SVT:s programledare Emma Grönlund förklara i videon: ”Som mellan Stockholm och Göteborg”

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Förlossningsvården i Västerbotten

Mer i ämnet