Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Hör Björn Kjellsson (L) och Andreas Lundgren (S) om budgeten Foto: SVT

Så ska Individ- och familjenämnden i Umeå spara mångmiljonbelopp

Uppdaterad
Publicerad

De öppna förskolorna får vara kvar och det blir ingen besparing på fältarbetarna i Umeå. Men individ och familjenämnden har fortfarande inte en budget i balans.

De som protesterat mot sparförslagen fick gehör när politikerna i individ och familjenämnden i Umeå idag beslutade om hur man skulle få en budget i balans. Det blev mindre besparingar än tjänstemännen föreslagit vilket innebär att fältgruppen och de öppna förskolorna blir kvar. 

- De är viktiga verksamheter och man ska komma ihåg att fältarna till exempel är viktiga för att förebygga framtida problem, säger Andreas Lundgren (S) ordförande för individ och familjenämnden.

Stoppar externa placeringar

Däremot sätter nämnden nu helt stopp för externa familjehemsplaceringar. För även om kommunen idag har svårt att hitta egna familjehem till barn som far illa ska man nu intensifiera det arbetet. Något de hoppas kunna spara 14 miljoner kronor på närmaste tre åren. Nämnden beslutade också att sänka ersättningen till privata assistansbolag och dom ser också över servicenivåerna på hemtjänsten.

Budgeten inte i balans

Men det räcker inte för att få en budget i balans. Av underskottet på 50 miljoner kronor ger dagens beslut drygt 43 miljoner i besparingar närmaste åren. 

– Vi kommer få jobba hårt för även i framtiden med ekonomin, säger Andreas Lundgren (S) 

Och även om partierna överlag är överens om hur nämnden ska gå vidare ville alliansen också lägga ut familjerådgivningen på entreprenad samt att kommunledningen tillför mer pengar eftersom rätten till heltidsarbete kostar mycket pengar. 

– Kommunledningen tar inte ansvar för kostnadsutvecklingen. Nämnden kan inte belastas för beslut som andra fattar, säger Björn Kjellsson, (L), vice ordf individ och familjenämnden.

 • Sänka timersättningen till privata utförare av personlig assistans.
 • Nedläggning av narkotika-analysenheten
 • Ta bort subvention för resor till och från korttidstillsyn.
 • Effektivisering insatser i ordinärt boende
  -Föreslå servicenivåer för insatser i ordinärt boende.
  -Föreslå vilka delar som ska avgiftsbeläggas.
  -Uppföljning av utförd tid, mål med insats, individnivå

  Förslag ska tas fram och återkopplas till nämnden i höst.

 • Översyn avslut familjehemsplaceringar
  – Utifrån uppföljningsansvaret hitta modell för avslut av familjehemsplaceringar vid 19 års ålder, eller efter avslutade gymnasiestudier.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer