Individ- och familjenämnden ska spara 50 miljoner: ”Jättetufft”

Publicerad

I Umeå står Individ- och familjenämnden inför ett av de tuffaste sparpaketen på väldigt länge. Oron ute i verksamheterna är stor – men än finns inga besked att ge.

Minskad personalstyrka hos fältgruppen, stängning av öppna förskolor och personlig assistans som ska skötas av privata vårdföretag. Det är några av punkterna i det tuffa sparpaket som tjänstemännen lagt fram för att kapa nämndens utgifter med drygt 50 miljoner kronor.

– Det är dags att både regering och opposition tar sitt ansvar och ser till att det kommer pengar till kommunerna, säger Andreas Lundgren (S) ordförande Individ- och familjenämnden Umeå kommun.

Lundgren har länge varit kritisk till den kostnadsöverflyttning från statliga myndigeter till kommuner som han menar pågått under en längre tid. Bland annat så pekar han på att Försäkringskassan stryper assistanstimmar så att kostnaderna istället landar på kommunernas bord.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Umeå kommuns ekonomi

Mer i ämnet