Öppna förskolor i Umeå kommun hotas av nedläggning

Publicerad

Flera öppna förskolor kan försvinna i Umeå kommun, detta när individ- och familjenämnden ska spara pengar.
Föräldrar protesterar mot sparplanerna och i Holmsund har man dragit igång en namninsamling.
– Man sparar in på fel saker, säger föräldern Malin Strömberg.

I ett tjänstemannaförslag som politikerna ska ta ställning till är fem av de öppna förskolorna i Umeå hotade. Det handlar om Holmsund, Teg, Backen, Hörnefors och Sävar. I bland annat Sävar och Holmsund har det startats namninsamlingar för att rädda kvar verksamheten.

– Vi får starka reaktioner, det är många som menar att det här är ett dåligt sparförslag och att man sparar in på fel saker, säger Malin Strömberg, en av initiativtagarna till namninsamlingen i Holmsund.

Hon menar att öppna förskolans verksamhet är viktig både på kort och lång sikt, då föräldrar och barn tidigt lär känna varandra.

– Har föräldrar en bra samverkan, så gynnar det också förskola och skola. Så hela samhället och skolan tjänar på att ha öppen förskola, säger Malin Strömberg.

Ska sparas inom flera verksamheter

Förslaget att lägga ner de öppna förskolorna är en del i ett större sparförslag som tjänstemän inom Umeå kommun tagit fram och som politikerna nu har att ta ställning till. Förslaget berör även till exempel personlig assistans och Fältgruppen och ska presenteras för kommunstyrelsens näringslivs och arbetsutskott idag (tisdag).

Individ- och familjenämndens ordförande Andreas Lundgren (S) svarar i ett mejl till SVT att nämnden mottagit förslaget om besparingar från tjänstemännen och nu granskar det.

Han menar att nämnden tvingas till besparingarna när staten, enligt honom, inte prioriterar välfärden och kommunerna.

– Det här är ett uppenbart systemfel där socialtjänsten får ta ansvar när en statlig nivå drar sig tillbaka. Vi är frustrerade över att nämnden tvingas till besparingar trots att man har koll på sin ekonomi, skriver Andreas Lundgren (S), i mejlet.

I övrigt vill han inte kommentera frågan. Den 19 juni ska beslut tas i individ- och familjenämnden. 

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Umeå kommuns ekonomi

Mer i ämnet