Sparförslag drabbar ungdomar med drog- och alkoholproblem

Publicerad

Fältgruppen i Umeå riskerar att tappa två av sex tjänster i och med ett sparförslag inom individ- och familjenämnden. Samtidigt finns ett förslag om att verksamheten Ingången, som hjälper ungdomar med drog- och alkoholproblem, ska läggas ned helt.
– Det är väldigt dåligt för oss eftersom att vi upptäcker ungdomarna och hänvisar de sedan till Ingången där de får hjälp, säger Barbro Hedman som är fältare i Umeå kommun.

Det förväntade budgetunderskottet i Umeå kommun har gjort att det lagts fram förslag på hur man ska lyckas spara pengar. Verksamheter som erbjuder stöd för barn och ungdomar med drog- och alkoholproblem är några av de som drabbas.

Fältgruppen och Ingången har ett nära samarbete med varandra för att förebygga och hjälpa barn- och ungdomar. I och med de sparförslag som finns är båda verksamheterna oroliga för hur det ska drabba stadens ungdomar.

– Om vi blir färre kommer ungdomarna kanske inte veta vilka vi är, vi kommer inte hinna bygga relationer på samma sätt. Det gör att vi kanske inte kan upptäcka och hjälpa de som har problem på samma sätt som idag.

Hör vad personalen på Ingången och Fältgruppen tycker om sparförslaget i klippet ovan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Umeå kommuns ekonomi

Mer i ämnet