Minskade investeringar i Umeå väntar enligt budgetförslaget: ”Vi drar i handbromsen”

Publicerad

I dag presenterade Socialdemokraterna och Miljöpartiet i Umeå sitt budgetförslag för kommande år. Det som sticker ut är en kraftigt sänkt investeringsbudget samtidigt som mer pengar delas ut till nämnderna.

Enligt Umeås kommunalråd Hans Lindberg (S) kommer investeringsbudgeten att minskas radikalt.

– Vi behöver gå ner i investeringar för att vi har ett långsiktigt mål om att ligga på 500-600 hundra miljoner för att undvika ökad belåning, säger Lindberg.

Ni vill ligga där men nu är den 250 miljoner över ändå?

– Ja, men nu ska vi komma ihåg att vi legat på en investeringstakt på över en miljard och nu minskar vi den till 744 miljoner det är så långt vi kommit nu och vi kommer analysera det vidare.

Tillskott täcker underskott

Umeås låneskuld uppgår idag till cirka 2,4 miljarder kronor. En av anledningarna till att man ändå inte slår av helt på investeringstakten är på grund av att flera nämnder har det kämpigt, speciellt välfärdsnämnderna.

Individ- och familjenämnden får till exempel mer pengar, 63 miljoner kronor, men det mesta av det ser ut att gå till att täcka 2019 års underskott som väntas landa på 50 miljoner kronor.

– Det är helt rätt, under det här året måste varje nämnd gå igenom alla sina nettokostnadsavvikelser då vi ser att vi ligger högt i vissa verksamheter. Här måste då nämnderna till kommunstyrelsen gå igenom sina kostnader och avrapportera för att vi kommer att behöva se över kvalitetsnivåer för att ha en budget i balans på sikt, säger Umeås kommunalråd Hans Lindberg (S).

SVT har varit i kontakt med det moderata kommunalrådet Anders Ågren som i dagsläget inte vill kommentera förslaget då han inte sett det i sin helhet. Moderaterna kommer med eget förslag den 4 juni.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Umeå kommuns ekonomi

Mer i ämnet