Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
”Vi kan nog utgå från att det blir en ganska hård debatt” – hör politikerna inför budgetfullmäktige Foto: Mikael Assmundsson, SVT

Oppositionen i Umeå laddar för debatt: ”Kan bli hårt”

Uppdaterad
Publicerad

Det ligger spänning i luften när samtliga Umeås fullmäktigepolitiker på måndag möts i samma sal för första gången sedan pandemins utbrott. Flera partier är kritiska till det förslag till budget som Socialdemokraterna och Miljöpartiet lagt gemensamt.

Närmare 7,5 miljarder ska fördelas inför kommande år när Umeås politiker möts på Folkets Hus på måndag. Styrande Socialdemokraterna och Miljöpartiet har lagt sitt budgetförslag för kommande år, men flera andra partier riktar kritik. Se en del av den i klippet.

En svår fråga för kommunen är hur pandemin ska hanteras över tid.

– Från Centerpartiets sida ser vi väldigt allvarligt på läget och vi vill att Umeå kommun redan nu påbörjar ett arbete för att motverka pandemins långsiktiga konsekvenser, säger Mattias Larsson, gruppledare för Centerpartiet, i ett utskick.

Mötet har flyttats för att kunna rymma alla politikerna och samtidigt följa coronarestriktionerna.

SVT har pratat med några av partierna i fullmäktige. Se mer i klippet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Umeå kommuns ekonomi

Mer i ämnet