Umeå vill låna ännu mer – trots kraftigt ökande låneskuld

Publicerad

Trots kraftigt ökande låneskuld – nu vill Umeå kommun höja kreditgränsen och låna mer.
Orsak: tidigare beslutade investeringar som måste finansieras.

Umeå kommun har fått kraftig kritik från revisorerna för att låneskulden ökat rejält senaste åren. Kommunen har även kritiserats för att göra för många investeringar som finansierats med för stor andel lånade pengar. Trots det har Umeå kommuns upplåning fortsatt öka med 528 miljoner under första kvartalet.

Vill låna ännu mer

Nu ansöker Umeå om att än en gång höja kreditgränsen, alltså möjligheten att låna mer. Orsaken är redan beslutade investeringar.

”För att hantera de budgeterade investeringarna för 2019 måste kommunens kreditlimit utökas till 3 400 000 000 kr” står det i handlingarna till fullmäktige.

”Säkerhetsåtgärd”

Men enligt kommunalråd Hans Lindberg (S) är höjd kreditgräns enbart en säkerhetsåtgärd:

– Det där är en säkerhetsdel för att verksamheterna investerar, det är mer för att vi ska kunna ha en långsiktighet i ekonomin, det tycker jag är ett bra sätt att hantera att vi jobbar långsiktigt.

Det är inte första gången kommunen vill höja kreditgränsen. Samma sak skedde året 2018 när Umeå kommunkoncern behövde pengar för att finansiera satsningen på Kvarkenfärjan och  Umeå hamn. Och kommunen behövde pengar för att bygga förskolor och skolor.

Hör i klippet hur kommunalrådet ser på att låneskulden kommer öka ännu mer.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Umeå kommuns ekonomi

Mer i ämnet