Hör kommunalrådet Hans Lindberg (S) om varför kommunen gjort stora investeringar – trots att de tvingas låna för att bekosta dem. Foto: SVT

Umeås låneskuld ökar kraftigt – stora investeringar orsak

Publicerad

Umeå kommuns låneskuld ökar kraftigt. Stora investeringar är huvudorsaken men trots det menar kommunalrådet Hans Lindberg (S) att det är nödvändigt att fortsätta investera.
– Att växa och bli fler i befolkning kostar pengar, säger Hans Lindberg (S).

Den 17 juni ska Umeå kommun fastställa en ny budget för kommande år. Men det ekonomiska läget ser tuffare ut än på länge.

Lundabron, Maja Beskowskolan, ombyggnaden av Rådhustorget, kulturhuset Väven och Vasaplan är några av de stora investeringar som Umeå kommun gjort de senaste åren – och som belastat kommunens ekonomi.

Umeå kommun klarade inte målet för en god ekonomisk hushållning för första kvartalet, utan gjorde ett negativt resultat på minus 62 miljoner kronor.

I november fick kommunen kraftig kritik från revisorerna för man under flera år investerat för mycket och lånat för mycket pengar för att bekosta investeringarna. Och för att man inte klarar att skjuta till tillräckligt mycket eget kapital.

Måste låna ännu mer

Men för att klara de planerade investeringarna måste kommunen nu låna ännu mer pengar. Vilket gör att låneskulden ökar kraftigt.

Trots det är det enligt kommunalrådet Hans Lindberg (S) nödvändigt att fortsätta investera.

– Vi behöver fler förskolor och fler äldreboenden. Vi växer mer än 2 000 personer varje år och då behövs det mer. Andelen yngre och äldre ökar markant och då måste vi kunna erbjuda en bra kommunal välfärd och det är också de investeringar vi gör, säger han.

Drar i handbromsen

Hans Lindberg (S) säger att man i framtiden ska bli bättre på att prioritera för att skulden inte ska öka.

– Vi har varit tydliga politiskt att vi kommer behöva mer underlag och även fatta beslut om hur vi ska se på låneskulden framöver. För det är rätt och riktigt att den inte kan öka hur mycket som helst.

I budgetförslaget för 2020 har därför investeringsbudgeten halverats från 1,5 miljarder till cirka 750 miljoner. Kommunen vill även göra tydliga 10-års prognoser för att få koll på det framtida behoven.

Finns det någon investering ni gjort senaste åren som ni nu känner kanske belastade budgeten för hårt?

– Nej, det är inte de detaljerna utan nu analyserar vi tio år framåt och lägger tydliga ekonomiska mål framöver. 

UMEÅ KOMMUNS EKONOMI

Visa

Umeå kommun gjorde ett negativt resultat på minus 62 mnkr för första halvåret.

Samtidigt har kommunens självfinansieringsgrad, alltså den del av investeringarna som kommunen kan finansiera med egna medel, minskat från fjolårets 43 procent och beräknas landa på 29 procent när året är slut.

Sedan årskiftet har låneskulden ökat med cirka 530 miljoner och ligger idag på drygt 2,6 miljarder kronor.

Förra året missade kommunen sitt finansiella mål och det kan även bli svårt att uppnå i år. Det finansiella målet säger att man ska nå ett resultat på en procent av de budgeterade intäkterna.

I år skulle det innebära ett resultat på 73 miljoner kronor. Lägg därtill att Umeå som kan klassas som en tillväxtkommun rekommenderas ett resultat på tre procent, alltså drygt 230 miljoner kronor.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Umeå kommuns ekonomi

Mer i ämnet