Stora investeringar – samtidigt riskerar öppna förskolan att läggas ner

Publicerad

Umeå gör ett negativt resultat och flera nämnder har stora sparkrav på sig.
Trots det har kommunen under lång tid beskostat stora investeringar med lånade pengar.

I det förslag till budget som ska klubbas på fullmäktige 17 juni har flera nämnder kraftiga sparkrav på sig. Individ- och familjenämnden står inför ett tufft sparpaket och bland annat föreslås en nedläggning av öppna förskolan.

De sparkrav som ligger på nämnderna, är det en effekt av att kommunen går med underskott?

– Det är en effekt av ökade volymer och av att staten inte tillskjuter pengar, vi behöver mer statsbidrag och är kritiska till att det finns riktade statsbidrag, de borde vara generella istället, säger kommunalrådet Hans Lindberg (S).

Kommunen gjorde ett sämre resultat i ifjol, och väntas göra det i år, påverkar det nämnderna?

– Absolut, vissa nämnder håller på att jobba ikapp sina underskott och vissa nämnder har några år på sig. När det gäller investeringsbudgeten påverkar den nämndernas lokaler men vi delar också ut rätt mycket pengar till verksamheterna.

Sett till kommunens ekonomi, var det rätt att bygga till exempel Lundabron?

– Beslutet om bron har fattats i politisk enighet, efter de förutsättningar som fanns då. Det är svårt att dra i handbromsen för Lundabron nu.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Umeå kommuns ekonomi

Mer i ämnet