Foto: SVT

Välfärd i fokus när Umeås budget presenteras

Uppdaterad
Publicerad

I dag presenterade de styrande partierna Socialdemokraterna och Miljöpartiet i Umeå sitt budgetförslag för kommande år. Välfärdsnämnderna får ett tillskott på drygt 300 miljoner enligt förslaget. 

– Vi värnar välfärden och satsar 310 miljoner på våra nämnder, det känns väldigt bra, säger kommunalrådet Hans Lindberg (S).

I våras fattades beslut att skjuta på budgeten på grund av det osäkra läget i och med pandemin. Något som gör att man nu har bättre prognoser och tydligare bild av bland annat de statsstöd som kommer.

Budgetförslaget som Socialdemokraterna och Miljöpartiet idag lagt fram kallar man en ”budget för ett Umeå som växer tryggt och hållbart”. Främst är det välfärdsnämnderna, men även tekniska-, kultur- samt fritidsnämnden som får ett tillskott på 310 miljoner kronor.

Umeå kommuns ekonomi

Ökad investeringsbudget

Förra året drog man rejält i handbromsen vad gäller investeringsbudgeten. Nu utökas den igen utökas från förra årets dryga 750 miljoner till 866 miljoner. Något Hans Lindberg (S) menar beror på ökade volymer.

– Andelen barn och äldre ökar ganska markant. Man ska komma ihåg att vi har legat på över en miljard tidigare, nu prioriterar vi det absolut nödvändigaste och att vi säkerställer att vi har bra lokaler för välfärden, både för anställda, barn och äldre, säger Lindberg (S).

Det moderata kommunalrådet Anders Ågren hade inte tagit del av budgetförslaget i sin helhet och ville inte kommentera det under dagen. Moderaterna lägger fram ett eget budgetförslag nu på måndag den 19 oktober.

Nämnderna som föreslås få tillskott

Individ- och familjenämnden 81,94 miljoner kronor.

För- och grundskolenämnden 109,63 miljoner kronor.

Äldrenämnden 50,03 miljoner kronor.

Gymnasie- och vuxenutbildningsnämnden 23,46 miljoner kronor.

Tekniska nämnden 34,21 miljoner kronor.

Kulturnämnden 6,75 miljoner kronor.

Fritidsnämnden 6,54 miljoner kronor.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Umeå kommuns ekonomi

Mer i ämnet