Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Cykelbanor och lägerverksamhet i Tjamstan Foto: SVT

Nya satsningen ska få Tjamstan att blomstra

Uppdaterad
Publicerad

Företagaren André Nyström är en av dem som nu tar över skötseln av Tjamstanbackarna. Nya cykelbanor och lägerverksamhet på vintern är delar av den satsning som ska få anläggningen i Malå på fötter igen.

De senaste åren har det stormat friskt kring Tjamstanbackarna i Malå. Oegentligheter har utretts av polis och dyra konsultkostnader har tillkommit.

Anläggningen ägs av det kommunala bolaget Meni. Försök att sälja anläggningen under vintern misslyckades men nu har företagare från Umeå och Malå tillsammans tagit över driften.

– Vi har påbörjat byggnation av cykelbanor och fått igång dem. Då kan vi ha öppet även på hösten. Steg två är att skapa förutsättningar för bra snötillverkning och en tidig start på säsongen, säger driftledaren och företagaren André Nyström, som driver flera verksamheter i Malå. 

Vill förlänga säsongen

Johnny Önnerlöv, vd på Meni, tror på företagarnas idé.

– Absolut, annars skulle jag ha flytt för länge sedan, säger han.

Tanken är att turismen ska öka i området under större delen av året.

– Vår tanke är att cykelbanan ska göra att det finns ytterligare en aktivitet man kan utföra under barmarksperioden, säger Johnny Önnerlöv.

”Kan inte trolla”

Nu väntar en hel del jobb. André Nyström planerar att driva Tjamstanbackarna parallellt med andra åtaganden.

– Jag har bra och pålitlig personal på mina andra verksamheter. Det frigör tid. Det här är hjärtat i Malå. Mina andra verksamheter är beroende av anläggningen, säger han.

Du verkar optimistisk. Ska skattebetalarna vara lika optimistiska?

– Jag hoppas det. Jag kan inte trolla men jag ska göra allt som står i min makt för att skapa så bra förutsättningar som möjligt för Malå, säger André Nyström.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer