Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Klart: Skogsägare ska ersättas

Klart: Skogsägare ska ersättas

Uppdaterad
Publicerad

Skogsägare som inte får avverka sin fjällnära skog ska ersättas med 125 procent av skogens marknadsvärde. Det står klart efter att kammarkollegiet och skogsstyrelsen valt att inte överklaga Mark- och miljööverdomstolens dom.

Det var i maj som Mark- och miljööverdomstolen prövade fem fall där skogsägare nekats avverkning av fjällnära skogar på grund av höga naturvärden och därför stämt staten för att få ersättning. I domen gav Mark- och miljööverdomstolen skogsägarna rätt.

Skogstyrelsen och Kammarkollegiet har bedömt att domen ger staten tillräcklig vägledning för att kunna hantera frågorna om avverkning i fjällnära skog.

Totalt finns ett 50-tal liknande ärenden i olika mark- och miljödomstolar. Alla ärenden gällande avverkning i fjällnära skog, prövas och hanteras som tidigare.

I de fall där markägaren nekas tillstånd att avverka och det finns en förutsättning för ersättning så kommer markägaren att få det. 

Herman Sundqvist generaldirektör säger i ett pressmeddelande att det nu är statens uppgift att lösa hur pengarna ska tas fram.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer