Foto: Christoffer Borg Mattisson/Bildbyrån, Daniel Marklund/SVT

UIK ska upp igen – trots ekonomitappet och pandemin

Publicerad

Det blev bara en säsong och ett tungt uttåg för Umeå IK i damfotbollens högsta serie när den sista omgången summerades. Det innebär ett stort ekonomiskt tapp mitt under den pågende pandemin där föreningslivet blöder. Nu återstår att se hur 2000-talets gigant inom svensk damfotboll ska resa sig tillbaka till fotbollens finrum igen.

– Jag känner tro på framtiden, säger Krister Ruth, ordförande i Umeå IK.

Trots vinst i sista omgången mot Eskilstuna blev det sorti till Elitettan för Umeå IK. Laget åkte ut på målskillnad mot just Eskilstuna. Båda lagen stannade på 23 poäng men där Umeå hade 15 mål sämre i statistiken.

– Det aldrig kul att falla på det berömda målsnåret. Självklart känns det otroligt surt, säger Krister Ruth.

Tappar halva intäktstödet

Efter en minst sagt besvärlig och annorlunda sommar med den pågende pandemin vill nu föreningen mobilisera sig för att ta tillbaka A-laget till högsta serien. Nedgraderingen innebär en halvering av det stöd som varje år delas ut av Elitfotboll dam för spel i respektive liga. Det stöd som Umeå fick den här säsongen på 1,5 miljoner kronor halveras nu till 700 000 nästa år.

– Det blir betydligt. Lägg där till vad den rådande pandemin kommer innebära. Det är inget roligt utgångsläge, säger Krister Ruth.

Enligt Krister Ruth har Umeå och det andra Norrlandslaget i serien, Piteå påverkats extra mycket av det rådande läget då man har haft en ansträngd situation när det gäller resandet.

I klippet ovan hör du Krister Ruth berätta om hur han ser på framtiden för föreningen och när han tror att Umeå IK tar steget upp i högsta serien igen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.