• Viktigt meddelande:

    Det brinner i en industribyggnad på Kongahällavägen, mellan Björlanda och Säve flygplats, på Hisingen i Göteborgs kommun, Västra Götalands län, med kraftig rökutveckling. Räddningsledaren uppmanar alla i området inom en radie av 3 km att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. Läs mer

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
”Undvik att ta bilen och åk lokaltrafik” – hör Fredrik Lönneborg i klippet. Foto: SVT

Så vill Umeå kommun göra VM-rallyt mer klimatsmart

Uppdaterad
Publicerad

Umeå kommun jobbar för att göra VM-rallyt hållbart vad gäller klimatet. Kommunen ska bland annat erbjuda kollektivtrafik mellan tävlingssträckorna.

– Det finns hållbara alternativ för transport. Vi som bor och verkar i Umeå ska att försöka cykla, gå och undvika att ta bilen, säger Fredrik Lönneborg, Umeå kommun näringsliv.

Naturskyddsföreningen har kritiserat kommunen för att man tackade ja till rallyts placering i Umeå. De krävde att det skulle utredas hur tävlingen påverkar klimatet.

Kommunfullmäktige Hans Lindberg (S) svarade med att de jobbade för att tävlingen skulle göras mer klimatvänlig med elbussar och klimatsmart mat.

Arbetet med att förbereda för rallyt är nu igång. Arrangören kommer bland annat att ordna busstrafik mellan sträckorna för att undvika trafikstockning och bilkörande.

– De som har festivalpass kommer att kunna åka gratis på lokalbussarna, säger Fredrik Lönneborg.

”Vi får ta lärdom i år”

Det är första gången som VM-rallyt arrangeras  i Umeå. Det sena beskedet om tävlingen har enligt Fredrik Lönneborg påverkat de interna frågor som kommunen arbetar med. De har fått omprioritera kommunens resurser för att rallyt skulle bli av med den tidsaspekt som varit.

– Vi får ta lärdom i år och intensifiera arbetet kommande år och försöka jobba mer med de specifika frågor som vi kan påverka. Vi står i startgroparna för att börja planera nästa års rally redan nu, säger han.

I klippet berättar Fredrik Lönneborg hur både Rally Sweden och Umeå kommun jobbar för en hållbar tävling.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

VM-rallyt i Umeå

Mer i ämnet