Så vill Umeå kommun göra VM-rallyt mer klimatsmart

Uppdaterad
Publicerad

Umeå kommun jobbar för att göra VM-rallyt hållbart vad gäller klimatet. Kommunen ska bland annat erbjuda kollektivtrafik mellan tävlingssträckorna.

– Det finns hållbara alternativ för transport. Vi som bor och verkar i Umeå ska att försöka cykla, gå och undvika att ta bilen, säger Fredrik Lönneborg, Umeå kommun näringsliv.

Naturskyddsföreningen har kritiserat kommunen för att man tackade ja till rallyts placering i Umeå. De krävde att det skulle utredas hur tävlingen påverkar klimatet.

Kommunfullmäktige Hans Lindberg (S) svarade med att de jobbade för att tävlingen skulle göras mer klimatvänlig med elbussar och klimatsmart mat.

VM-rallyt i Umeå

Arbetet med att förbereda för rallyt är nu igång. Arrangören kommer bland annat att ordna busstrafik mellan sträckorna för att undvika trafikstockning och bilkörande.

– De som har festivalpass kommer att kunna åka gratis på lokalbussarna, säger Fredrik Lönneborg.

”Vi får ta lärdom i år”

Det är första gången som VM-rallyt arrangeras  i Umeå. Det sena beskedet om tävlingen har enligt Fredrik Lönneborg påverkat de interna frågor som kommunen arbetar med. De har fått omprioritera kommunens resurser för att rallyt skulle bli av med den tidsaspekt som varit.

– Vi får ta lärdom i år och intensifiera arbetet kommande år och försöka jobba mer med de specifika frågor som vi kan påverka. Vi står i startgroparna för att börja planera nästa års rally redan nu, säger han.

I klippet berättar Fredrik Lönneborg hur både Rally Sweden och Umeå kommun jobbar för en hållbar tävling.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

VM-rallyt i Umeå

Mer i ämnet