Hör studenterna och studentkåren om nollningen: ”Klart det finns en oro”. Foto: SVT

Så ska nollningen vid Umeå universitet smittsäkras

Uppdaterad
Publicerad

Trots att smittspridningen varit högre bland de yngre anordnas nollning för nya studenter vid Umeå universitet. Men det blir i mindre grupper.

– Det kan hända att vi får smittspridning om man inte klarar att hålla de anvisningar vi har, säger Per Ragnarsson, Umeå universitets krisledningsgrupp.

Max åtta personer och aktiviteterna ska genomföras utomhus. Det är vad som gäller när studentkårerna i Umeå arrangerar mottagningsaktiviteter i år. 

– Vi har haft många diskussioner tillsammans med kårerna och universitetet och kommit fram till att om vi har en nollning sker den med en slags kontroll. Om vi inte arrangerar en mottagning blir konsekvensen att folk hittar på saker på egen hand, säger Gustav Svensson, ordförande för Umeå studentkår.  

Är du orolig för ökad smittspridning? 

– Jag tror stenhårt på våra studenter. Men det som är svårt är att nollningen tar slut på kvällen och då finns en risk att andra fester tar vid trots att vi avråder från det, säger Gustav Svensson. 

I både Växjö och Kalmar har nollningen avbrutits efter att studenter uppvisat symptom på covid-19. 

– Vi vill att mottagningen ska vara trygg och säker och försöker göra allt vi kan för att det ska bli så men vi är inte hundraprocentigt trygga, säger Per Ragnarsson.

Fler vaccinerade

Samtidigt har allt fler studenter fått vaccin. Enligt en enkät som Umeå studentkår skickat ut och som 780 studenter svarat på, var 667 vaccinerade och av dem hade 347 fått två doser. 

Än så länge är det framför allt de studenter som pluggar första året som är på plats på campus. Från den 30 september kommer undervisning på plats att vara möjligt för alla studenter.

Hör vad några studenter säger om nollningen i videon ovan.

Detta gäller för höstens mottagning

• Aktiviteter ska genomföras utomhus.

• Gruppstorleken begränsas till maximalt 7–8 personer.

• Deltagare ska hålla avstånd.

• Vid symptom, även milda, ska deltagare stanna hemma och testa sig.

Källa: Umeå universitet

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.