Här delas självtest ut till stundeter när de just landat i Umeå. Foto: SVT

Utländska studenter välkomnas med självtestkit på Umeå flygplats

Uppdaterad
Publicerad

Under måndagen anlände de första utländska studenterna som ska plugga vid Umeå universitet. I år står universitetets representanter vid flygplatsen och delar ut självtest för covid-19 till studenterna.

I samarbete med Region Västerbotten delar universitetet ut självtestkit, allt för att minska smittspridningen när många nya människor möts i Umeå när höstterminen börjar.

– Här delar vi ut nycklar men också maningar om att hålla avstånd och så hoppas vi att studenterna testar sig och stannar hemma om de är sjuka, säger Ejvår Falck, en av administratörerna vid universitetet som iklädd munskydd tar emot studenter från olika delar av världen.

Coronaviruset i Västerbotten

Afonso Domingues från Portugal ska plugga ekonomi och har förväntningar på en tid där han slipper nedstängningar av samhället:

– Hemma har vi har tre lockdowns, jag hoppas vi slipper det här, säger han.

Totalt tar Umeå universitet omkring 500 utländska studenter.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Västerbotten

Mer i ämnet