Foto: SVT

Så vill de vända avfolkningstrenden i glesbygden

Uppdaterad
Publicerad

Låt de som bor i Västerbottens inland slippa betala lika mycket skatt, och vänd på skolbussarna så de går från samhällena ut till byaskolorna istället. Det är några av de förslag som eldsjälarna ger för att vända på utvecklingen.

Det glöder i ögonen på Inez Abrahamzon när hon förklarar varför hon vill bo i sitt kära Latikberg som hör till Stöttingfjället utanför Vihelmina. Som före detta ordförande i Hela Sverige ska leva har hon jobbat hårt med att försöka vända på perspektiven och tänka annorlunda för att glesbygden ska leva.

Föreslår skattelättnader

Harald Holmberg är lika engagerad och han har ställt samman en gedigen statistik kring hur många skolor, affärer och kyrkor det fanns i området under den period på fyrtiotalet då flest människor bodde på Stöttingfjället. Han har också skrivit flera böcker i ämnet.

Både Inez Abrahamzon och Harald Holmberg föreslår att det skulle finnas skattelättnader för de personer som väljer att bosätta sig i glesbygd.

Se mer i inslaget ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.