Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör vad Anna-Lena Danielsson (S), Regionråd, Ordförande Hälso- och sjukvårdsnämnden och Andreas Löwenhöök (M), ledamot regionfullmäktige, vill göra åt köerna till BUP. Foto: Region Västerbotten/ Zanna Nordberg SVT

Så vill politikerna lösa kö-katastrofen på BUP i Västerbotten

Uppdaterad
Publicerad

Barn- och ungdomspsykiatrin i Västerbotten är sämst i landet när det gäller att erbjuda ett första besök inom vårdgarantin. Trots att styrande politikerna tycker att de har satsat så fortsätter köerna att växa. Nu vill Moderaterna i oppositionen bland annat skippa remisskravet och minska administrationen för att korta köerna.

Nästan 700 barn står i kö och väntar på hjälp hos BUP i Västerbotten. Anna-Lena Danielsson (S) som är regionråd och ordförande i hälso- och sjukvårdsnämnden menar att det inte ska vara så här långa köer till BUP. En förklaring till köerna är att man har ett högre inflöde av patienter än man hinner med, men hon menar också att flytten till nya lokaler har påverkat.

Andreas Löwenhöök (M) som är ledamot i regionfullmäktige, menar att köerna till BUP är katastrof.

– Det här kan vara Socialdemokraternas största politiska misslyckande. Att Region Västerbotten har landets längsta vårdköer till BUP, säger han.

Lösningar

Anna-Lena Danielsson (S) tror på en långsiktigt lösning, där man jobbar mycket med förebyggande arbete. Regionen ska tillsammans med bland annat BUP, socialtjänsten och hälsocentralerna jobba på en överenskommelse gällande barns psykiska hälsa.

– Man ska må bra när man bor i Västerbotten, säger hon.

Men en lösning för barnen som redan befinner sig i kö till BUP är inte lika enkel. Majoriteten kommer inte att tillskjuta mer pengar just nu, men de ska titta på kommande budgeten.

– Det är ganska troligt att det blir mer medel till BUP. Det här ingen ny företeelse att vi har kö till BUP, säger Anna-Lena Danielsson (S), regionråd.

Moderaten Andreas Löwenhöök vill nu ta bort remisskravet och minska administrationen för personalen, som ett sätt att minska köerna.

Hör hur politikerna tänker jobba för att hjälpa barnen som redan står i kö i videon.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.