Säpo bedömer att koranbränningarna försämrat säkerhetsläget. Till höger i bild: Magnus Hansson, säkerhetschef vid Länsstyrelsen i Västerbotten. Foto: SVT

Efter koranbränningarna – nu diskuteras säkerhetshoten i Västerbotten

Uppdaterad
Publicerad

Var uppmärksam, meddela Säkerhetspolisen om något avviker från det normala och se över era säkerhetsskydd. Det är Länsstyrelsens nya uppmaningar efter att koranbränningarna bedöms ha orsakat ett förhöjt säkerhetshot mot Sverige.  

– Det är skarpt läge och vi håller varandra om ryggen, säger Magnus Hansson, säkerhetschef vid Länsstyrelsen i Västerbotten.  

Det är kommuner, regioner samt andra myndigheter i länet som nyligen fått utskick av Länsstyrelsen efter Säkerhetspolisens senaste bedömning av säkerhetsläget i Sverige. Bedömningen från Säpo är att koranbränningarna försämrat säkerhetsläget. 

Inga extra möten planerade

Länsstyrelsen i Västerbotten har hittills inte kallat till extra möten för att diskutera säkerheten utan har nöjt sig med ett allmänt utskick om vikten av att följa säkerhetsbestämmelser och vara vaksam.  

Umeås kommun är en av de som fått uppmaningen. Camilla Adolfsson, tillförordnad säkerhetschef, säger att informationen har skickats vidare till kommunledningen och till de kommunala bolagen.  

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.