Brännboll i Umeå AB friades under tisdagen från misstanke om brott mot alkohollagen. Man också den företagsbot på 50.000 kronor. Foto: SVT/arkiv.

Sålde alkoglass – nu frias Brännbollsyran

Uppdaterad
Publicerad

Brännboll i Umeå AB sålde alkoholglass under yran 2016. I en stämningsansökan till Umeå tingsrätt misstänktes man för brott mot alkohollagen. Under tisdagen kom domen – som friar bolaget.

Enligt tingsrättens bedömning går det inte att bortse från alkoglassens låga alkholhalt. Tre glassar bedöms motsvara cirka 33 centiliter starköl. I domen skriver man vidare att det hade krävts en större kvantitet för att uppnå någon form av berusning och att det skulle ha varit en krävande uppgift.

Man skriver också att Brännboll i Umeå AB haft restriktioner vid försäljningen av glassen och kunderna har därmed inte kunnat använda den i något verkligt berusningssyfte.

Den tilltalade har därför enligt tingsättens mening inte haft särskild anledning att anta att de kunder som köpt glassen haft för avsikt att använda den för att bli berusade. ”Det är i vart fall inte visat att han har insett detta, åtalet ska därför ogillas”, skriver tingsrätten i domen. I samband med stämningsansökan krävdes bolaget också att betala en företagsbot på 50.000 kronor, men då domen är friande ogillas boten.

”Skönt att kunna lägga detta åt sidan”

Brännboll i Umeå AB:s vd, Peter Arkhult, säger till SVT efter att domen kommit att man nu kan fortsätta att fokusera på sitt arbete med årets festival.        

– Det är en enhällig tingsrätt som går helt på vår linje, att det inte är någon berusningsdryck i lagens mening. Så det känns ju skönt att kunna lägga detta åt sidan så att vi kan fortsätta att fokusera på vår verksamhet. Vi är inte vana att bli anklagade på det här sättet så det är klart att det är skönt att det är över, säger vd Peter Arkhult.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.