Foto: TT/Privat

Skulle flyga med dottern – möttes av stängd flygplats

Uppdaterad
Publicerad

I lördags rapporterade VK om flygbolaget Nextjet som sålt flygbiljetter till ett flyg som inte gick. Två av resenärerna som möttes av en tom flygplats var Linnéa och Isabell Zemrén som planerat att se Håkan Hellströms sista konsert i Göteborg, men som tvingades vända hem efter flygbolagsmissen.

Mor och dotter Zemrén hade sedan i början av april planerat en resa till Göteborg där de bokat biljetter för att se Håkan Hellströms sista konsert. Men när de dök upp på Lyckseles flygplats i lördags morse så möttes de av en stängd flygplats.

Nextjet som trafikerar sträckan från Lycksele till Arlanda hade sålt flygbiljetter utan att det funnits någon avgång. Det var ett tiotal resenärer, bland annat två barnfamiljer, som möttes av låsta dörrar när de kom till flygplatsen.

– När vi kom dit och insåg att det var stängt försökte vi kolla andra flyg från Umeå och Skellefteå, men det fanns inga. Det var bara att gilla läget och åka hem, berättar Isabell Zemrén för SVT.

Flygbolaget trafikerar inte lördagar – sålde ändå biljett

Det visar sig att Nextjet inte trafikerar Lycksele på lördagar under högsäsong – trots att flygbolaget sålt biljetter för sådana datum. Nextjet har heller ingen kundtjänst på lördagar, så resenärerna fick vända när de kommit till flygplatsen.

Även flera andra barnfamiljer som skulle resa vidare från andra flygplatser fick vända på klacken när de kom till den stängda flygplatsen. Men trots att Isabell och dottern Linnéa nu satt med ogiltiga, betalda flygbiljetter och hotellkostnader och konsertbiljetter så tror Isabell ändå inte det kommer bli problem med kompensation.

– Det förutsätter jag att det inte ska bli något bekymmer med kompensation och att se löser det, men det kommer aldrig gå att kompensera att Linnéa missade konserten. Det blev en stor besvikelse för henne, säger Isabell Zemrén.

Nextjet: ”Vi har inte fått några varningar”

Nextjets försäljnings- och marknadschef Henning Lindberg säger att händelsen beror på ett fel i systemet som borde ha varnat för den felaktiga bokningen, men som det inte gjort.

– Flighten låg upp tillförsäljning under våren, men den 19 april tog vi beslut att ställa in ett antal lördagar under sommaren på grund av asfaltsläggning på Gällivare flygplats där alla flighterna startar ifrån. Då ställdes det in och automatiska meddelanden skickades ut till de som bokat, säger Lindberg till SVT.

I systemet ska det ha sett ut som att informationen har gått ut till de resenärer som hade flygbiljetten.

– Det är jättetråkigt, men vi har varit i kontakt med alla berörda resenärer, så det känns bra att vi kunnat ersätta dem för problemen. Nu tittar vi framåt eftersom två lördagar till har gått att boka men som ställts in. Vi kommer dubbelkolla de kommande två lördagarna och ringa upp alla manuellt, säger Henning Lindberg.

”Viktigt med goda kommunikationer”

Isabell har dessutom bokat en resa till Kroatien med sin make den 12 augusti med Nextjet – även den resan avgår en lördag. Flygbolaget har under måndagen meddelat att de kommer stå för alla omkostnader. Dottern Linnéa får dessutom en extrakompensation för den missade konserten, det med en ny Stockholmsresa. Och Isabell vill trycka på att flygplatsens existens i Lycksele är viktig.

– Jag har försökt lobba för att vi Lyckselebor ska flyga från Lycksele eftersom flygplatsen är så otroligt viktig, så det här är ingen bra reklam. Det är viktigt med goda kommunikationer och flygplats, främst ur näringslivssynpunkt, understryker Isabell som ändå är nöjd att Nextjet tagit sitt ansvar efter missödet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.