Sofia Jannok på invigningen av kulturhuvudstadsåret i Umeå. Foto: SVT

Säljer flygplan med Umeå 2014

Uppdaterad
Publicerad

Kulturhuvudstaden Umeå och den samiska artisten Sofia Jannok är tänkt att ingå i marknadsföringen för stridsplanet Jas Gripen till Schweiz. Det visar hemliga dokument.

I maj ska Schweiz folkomrösta om inköpet av Svenska Jas Gripen.

Enligt hemliga dokument från den svenska ambassadören marknadsförs Sverige inför folkomröstningen med flyguppvisningar och svenska artister som Anni-Frid Lyngstad och Sofia Jannok. Det skriver Sveriges Radio P4 Västerbotten, som publicerar dokumenten på sin hemsida.

Umeå 2014

Sofia Jannok har fått en förfrågan om att uppträda i Schweiz som del i en presentation av Umeå som europeisk kulturhuvudstad, men har inte fått någon information om att det skulle kopplas till Jas. Någon konsert i Schweiz är ännu inte spikad.

Umeå 2014 vill inte involveras

På fredagseftermiddagen mejlade Elisabeth Lind, kommunikationschef för Umeå 2014, till Utrikesdepartementet. I mejlet gjorde hon klart att kulturhuvudstaden inte vill synas i samband med Jas-kampanjen.

”Det är viktigt att vi inte är med i sammanhang som kan uppfattas som att vi tar ställning i politiska frågor, eller andra frågor som kan vara kontroversiella på sätt som påverkar vårt kulturhuvudstadsarbete” skrev Elisabeth Lind enligt P4 Västerbotten.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Umeå 2014

Mer i ämnet