Eric M Runesson tycker det är olyckligt att felaktiga uppgifter sprids i sociala medier Foto: SVT

Utredning: Länsstyrelserna ska fortsätta förvalta småviltsjakten – Samebyar ska tåla ”ringa olägenheter”

Uppdaterad
Publicerad

Samebyarna får inte ensamrätt att upplåta jakt och fiske på statens mark ovan odlinggränsen. Men lokala föreningar där samebyarna ingår ska kunna ansöka om rätten att upplåta jakt och fiske. Det kommer renmarkskommitén föreslå i sin utredning som presenteras till hösten.

Renmarkskommittén, som är den största regeringsutredningen någonsin, ska till hösten presentera ett delbetänkande. Utredningen ska presentera en moderniserad rennäringslag och som första steg ska utredningen föreslå i vilka områden samebyarna får ensamrätt att upplåta jakt och fiske.

Fortsatt staten som bestämmer

Nu kan SVT Nyheter Västerbotten berätta om förslagen i delbetänkandet som ska presenteras till hösten:

• Staten ska genom länsstyrelserna fortsätta förvalta och upplåta småviltsjakt och fiske på statens mark ovan odlingsgränsen.

• Samebyar som i domstol konstaterats ha större rätt än staten till markrättigheter, ska få upplåtelserätt (Bara Girjas sameby i Gällivare kommun har sådan rätt i dagsläget).

• I renäringsförordningen står att samebyar ska tåla en ”olägenhet av betydelse” gällande jakt. Det vill utredningen föra in i rennäringslagen och ändra till att samebyarna ska tåla en ”ringa olägenhet”.

Felaktiga uppgifter i sociala medier

På sociala medier har ett upprop av jägare fått stor spridning där man påstår att samebyarna får ensamrätt för upplåtelsen av jakt och fiske i hela fjälljkedjan. Men det finns inget sådant förslag i utredningen.

– Det är helt uppåt väggarna, säger utredningens ordförande Eric M Runesson.

”Inte riktigt färdiga”

Däremot tittar utredningen på möjligheten att låta lokala föreningar, där en sameby ska ingå, ansöka om rätten att upplåta småviltsjakt och fiske.

– Men vi är inte riktigt färdiga i det arbetet ännu, säger justitierådet Eric M Runesson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.