– Det finns en HD-dom som handlar om förhållandet mellan staten och samebyarna. Att då blanda in andra personer känns konstigt, säger Matti Blind Berg, förbundsordförande i SSR. Foto: SVT & Malin Moberg/AP

Tornedalingar släpps in i renmarkskommittén – SSR tveksamt

Publicerad

Efter år av påtryckningar får Svenska Tornedalingars Riksförbund en plats i renmarkskommitténs sakkunnighetsgrupp. 

– Det är en delseger för hela minoriteten, säger vice ordföranden Terje Raattamaa i ett pressmeddelande.

På Samernas Riksförbund är man dock tveksam.

Redan 2020 ansökte Svenska Tornedalingars Riksförbund - Tornionlaaksolaiset om att få delta i översynen av rennäringslagen, men hittills har man fått avslag. 

STR-T har bedrivit ett intensivt påtryckningsarbete. Frågan har till och med lyfts till Europarådet, och nu har lobbyarbetet burit frukt. Landsbygdsminister Peter Kullgren (KD) har förordnat verksamhetsledare Eva Kvist till kommittén. 

– Det här är ett erkännande att tornedalingar, kväner och lantalaiset är starkt berörda i sakfrågan och det styrker den argumentation vi lagt farm, säger hon i pressmeddelandet. 

”Konstigt att blanda in andra”

Allt är dock inte lika glada över beslutet.  

– Det finns trots allt en HD-dom, där Girjasmålet handlar om förhållandet mellan staten och samebyarna. Att då blanda in andra personer känns konstigt, säger Matti Blind Berg, förbundsordförande i Svenska Samernas Riksförbund, SSR, till SVT Sápmi.

Han är allmänt kritisk till hur utredningen om rennäringslagen sköts. 

– Jag kan inte se att kommittéarbetet underlättas med fler parter. Det är redan spretigt som det är, säger Matti Blind Berg. 

Inte bara om rennäringslagen

På Svenska Tornedalingars Riksförbund anser man att förbundet har rätt till inflytande. 

– Det handlar inte bara om rennäringslagen och markrättigheter. Det handlar också om historieskrivning där den meänkielitalande minoritetens mycket långvariga existens i berörda områden negligerats, säger Terje Raattamaa, vice ordförande för STR-T. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.