Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Samebyarnas organisation är satt under lupp

Uppdaterad
Publicerad

Nu håller Sametinget diskussionsmöten med samebyarna då samebyarnas organisation ska utredas.

Underlaget ska vara till grund för Renmarkskommitténs arbete. 

På Samegården i Kiruna höll Sametinget under torsdagen sitt andra möte i raden med landets samebyar. Denna gång hade representanter från norra regionens samebyar samlats för att diskutera byarnas framtida organisation. Sammanlagt ska fyra möten hållas över hela Sápmi.

– Vi ska verka för att få ett flertal av samebyarna bakom förslaget, och då är det ju oerhört viktigt att få alla synpunkter från samebyarna, säger Lars-Ove Sjajn, Sametingets avdelningschef rennäring, miljö & samhälle.

Underlaget ska till Renmarkskommittén

Samebyarna ska tillsammans med Sametinget diskutera samebyns ändamål, hur samebyn använder sig av mark och vatten och dess medlemskapsregler. Detta uppdrag har Sametinget fått från regeringen, i samband med att de tillsatte Renmarkskommittén vars uppgift är att ge förslag på en ny rennäringslag. Underlaget för Sametinget och samebyarnas diskussioner ska till Renmarkskommittén.

– Det här är ju ett underlag som huvudutredningen kan förhålla sig till hur de vill. Vi vet ju inte om de tycker det är viktigt eller oviktigt, ett bra förslag eller dåligt. Det har vi ju ingen aning om, säger Lars-Ove Sjajn.

Förslaget måste stödjas av de flesta samebyar

Den 31 augusti 2023 ska utredningen vara klar. För att det ska bli verklighet måste sedan merparten av Sveriges 51 samebyar stödja utredningens förslag, enligt regeringens direktiv. Ingemar Blind, Girjas sameby, deltog i diskussionsmötet med Sametinget under torsadgen. Han konstaterar att detta är något de diskuterat inom gruppen.

– Om inte alla samebyar stödjer utredningen, då ska utrednings förslag falla. Men hur vet vi att det verkligen är så, det är det ingen som kunnat styrka, säger Blind.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.