Oro i jägarleden – stormöte i Kiruna om fjälljakten

Uppdaterad
Publicerad

Läckta uppgifter till pressen från en intern utredning om en ny renskötsellag har skruvat upp tempen ordentligt längst i norr.

Samebyarna väntas enligt de läckta uppgifterna få rätt till upplåtelse älgjakten i fjällområdet. På tisdagen höll Jägareförbundet ett informationsmöte i Kiruna.

– Det har läckt ut information och det är olyckligt. Samtidigt har utredaren sagt att det ska vara en transparent utredning. Läckan har väl gjort att det kommit ut tidigare än tänkt, säger Hans Geibrink, Jägareförbundets expert i den statliga utredningen.

Efterspelet av Girjasdomen som föll i januari 2020, och den av regeringen tillsatta utredningen med uppgift att se över hela rennäringslagen, har fått snurr på debatten kring i vilka delar samebyar ska innefattas i jaktupplåtelser.

”Trissar upp stämningen”

I PM:et som läcktes, och som Svensk jakt var först att rapportera om, framgick att Renmarkskommitténs sekretariat skrivit att samebyar förmodligen har rätt att upplåta älgjakten till samebyarna eftersom man i och med Girjasdomen redan fått rätt att upplåta småviltsjakten i fjällområdena.

– Det läcker ju som en gammal träbåt från utredningen. Det står i varje jakttidning om deras arbetsmaterial, säger Ingemar Blind, ordförande Girjas sameby, som närvarade vid jaktmötet i Kiruna. Det är olyckligt att det blir så här. Det trissar upp en stämning som inte är befogad, fortsätter han.

”Ingen lätt uppgift”

Hans Geibrink, Jägareförbundets expert i den statliga utredningen, var närvarande. Informationsmöten är en av Jägareförbundets metoder för att informera och stävja oron som kan finnas i jägarkåren.

– Det är ju ingen lätt uppgift utredaren har fått. En känslig fråga som ligger många nära hjärtat så visst kommer det att bli knepigt, säger han.

– Vi ger fakta i frågan. Det skapas ju en oro när man får reda på att det kan komma stora förändringar kring älgjakten, menar Birgitta Isaksson,  Jägareförbundets fjällråd.

”Det ska vara rättvist”

Många besökte mötet. En av dem var Eva-Lisa Eriksson, Kiruna, som menar att det viktigaste för henne är att det blir rättvist. 

– Alla som bor och verkar här uppe ska ju ha samma möjligheter till fjällen. Vi har ju verkat och bott här vi också i många år. Det ska vara rättvist för alla, säger Eva-Lisa Eriksson.

Kirunabon Lars-Erik Andersson var en annan besökare.

– Det är väl älgjakten då i första hand som kanske börjar bli orolig för.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.