Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Jenny Wik Karlsson, förbundsjurist vid Svenska samernas riksförbund, menar att ett rally vintertid utanför Umeå är ett intrång i vinterbeteslandet. Foto: TT/SVT

Samernas riksförbund: ”Ingen bra idé med ett rally utanför Umeå”

Uppdaterad
Publicerad

Ska ett rally köras utanför Umeå måste samebyarna flytta sina renar. Det är kring hur och om det kan lösas som diskussionerna nu handlar om. Men ett vinter-rally utanför Umeå är i grunden en dålig idé, menar Svenska samernas riksförbud.

Riksförbundet är dessutom mycket kritiska  till informationshanteringen kring rallyt. Enligt förbundsjuristen Jenny Wik Karlsson fick de kontakt med Umeå kommun och Rally Sweden först efter att de själva stött på.

– Vi fick bjuda in oss själva. Och fick ett första möte i maj, juni och det var bara ett informationsmöte. De riktiga diskussionerna kom igång först i augusti, säger Jenny Wik Karlsson förbundsjurist vid Svenska samernas riksförbund.

Enligt henne blir situationen märklig då någon annan ska komma in och utföra något på vinterbetesmarkerna utanför Umeå utan att tillfråga samebyarna. Och även om själva rallyt äger rum under en vecka så pågår störningarna under en längre tid.

– Det är vägar som ska plogas och man testkör. Sen flyttar man inte bara renarna från ett område till ett annat, det styrs mycket av väder och vind vilka områden man nyttjar, säger Jenny Wik Karlsson.

Betraktar rallyt som ett intrång

Nu pågår diskussioner mellan arrangörerna och de fyra berörda samebyarna. Jenny Wik Karlsson vet inte hur det gått så långt. Men generellt så betecknar hon rallyt som ett intrång.

– I den bästa av världar, från vårt och från renens perspektiv, så är ju det bästa om det inte är något rally. Men det är inte så att det inte finns möjlighet till dialog, här handlar det om att hitta lösningarna.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer