Arkivbild. Per Olof Nutti, Sametingets styrelseordförande Foto: Carl-Johan Utsi/ SVT Sápmi

Sametinget kräver ursäkt av Ungern

Publicerad

Sametinget kräver nu en ursäkt sedan Ungerns vice premiärminister beskrivit samer i det ungerska parlamentet. Den vice premiärministern framställde bland annat samerna som stupfulla och svåra att bo med, i en utfrågning om hans jaktresor till norra Sverige.

Vid en utfrågning härom veckan i det Ungerska parlamentet av Zsolt Semjén, Ungerns vice premiärminister, uppges säga att hans ”jaktresa” absolut inte var någon lyxresa.

”Det är oförskämt”

Prova själv att prova tillbringa några nätter med fem, förövrigt stupfulla samer” ska han ha sagt för att beskriva resan. Ett uttalande som ledamöterna i parlamentet skrattade gott åt. Nu reagerar Sametinget på den ungerske ministerns uttalanden och kräver en ursäkt från parlamentet.

– Det är oförskämt av en hög politiker att förlöjliga en liten minoritet som samerna i Sverige. Zsolt Semjén försöker flytta fokus från den egentliga frågan; att han åkt på en mutresa och är polisanmäld för stöld av privat egendom, säger Sametingets styrelseordförande Per-Olof Nutti, i ett pressmeddelande.

Finns inga jaktresor där renar skjuts

Det var i våras som det uppdagades att den ungerske ministern skjutit en ren efter en jaktresa i norra Sverige. Den ren som Zsolt Semjén poserar med på bild tillhör en ung renskötare i Västerbotten som polisanmält stölden.

– I Sverige förekommer det inte jaktresor där man får jaga och skjuta renar. Det finns inga sådana jaktarrangörer, säger Paulus Kuoljok, Sametingets ordförande.

Vidare menar Sametinget att uttalandena är djupt kränkande mot samer och ovärdiga ett parlament. Sametinget menar att ministern stället för att göra sig lustig över att han blivit polisanmäld i ett annat land, borde ha förklarat sitt deltagande i resan och bett om ursäkt.

Nu skriver Sametinget att de förväntar sig att Ungerns parlament samfällt ber det samiska folket om ursäkt för sitt opassande beteende.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer