Genrebild. Foto: TT

Kvinnotema under samiska veckan

Uppdaterad
Publicerad

Nu är den samiska veckan i full gång i Umeå. 2017 år dessutom ett jubileumsår, och bland annat firas 100-årsjubileet av samernas allra första landsmöte i Trondheim.

2017 är ett jubileumsår på flera sätt vilket kommer att märkas i Såhkies arrangemang under hela året,men också under Ubmejen Biejvieh, samiska veckan i Umeå, i synnerhet. För att fira 100-årsjubileet av samernas första landsmöte i Trondheim kommer man bland annat att i Elsa Laula Renbergs anda uppmärksamma historiska och samtida samiska kvinnorna.

Bland de hyllade kvinnorna benämns bland annat visionärer, politiskt aktiva, kulturbärare, kunskapare och förnyare. Flera av arrangemangen har kvinnor som aktörer eller handlar om viktiga kvinnor i den samiska historien.

Hyllad samisk film visas

På veckans schema står bland annat barnteater med barnfiguren Plupp, samisk poesi och filmvisning och mingel för hyllade filmen Sameblod av länsbon Amanda Kernell.

I år är det också det trettonde året som Såhkie, Umeå sameförening, delar ut Ubmejen Biejviehs hederspris. Det delas ut i samband med samiska veckans invigning imorgon klockan ett på det samiska kulturhuset Tráhppie i Umeå.

Helgens program:

Lördag 4 mars:

10-16 Gáhkkubakning, Bagarstugan

12-15 Vernissage, Lilla Galleriet

12.00 Skapande lördag, Hamnmagazinet

13-15 Vernissage: Resan till Tråante, Umeå stadsbibliotek, Väven

15.00 Barnteater: Plupp, Vävenscenen

16.00 Från förtryck till försoning, kafé Fika, Väven

19.00 Film och mingel: Sameblod, Folkets Bio, Väven

Söndag 5 mars:

10-16 Gáhkkubakning, Bagarstugan

11.00 Gudstjänst, Umeå stadskyrka

13.00 Samisk poesi, Umeå stadsbibliotek, Väven

13.00 Invigning, Tráhppie, Gammlia

14.00 Vernissage och boksläpp: Riepie art, Tráhppie

16.00 Teater: Jag är Skandinavia, Tráhppie

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.