Ola Nyberg, mäklare i Hemavan. Foto: Privat

Trenden: Norrmännen vill sälja sina fritidshus i Hemavan

Uppdaterad
Publicerad

I Västerbotten märks det nu att norrmännen vill sälja sina fritidshus på grund av coronapandemin.

– Ja så är det. När man inte kan nyttja sitt hus säljer man och gör något annat med pengarna i Norge, konstaterar Ola Nyberg vid Svensk fastighetsförmedling i Hemavan.

Enligt honom handlar det om norrmän som haft stugan länge, funderat ett tag, kanske börjat komma upp i ålder. Och så en god växlingskurs på det. Ingen massflykt, men en synlig tendens.

– För oss på svenska sidan är det viktigt nu att bibehålla attraktionskraften så att vi inte helt tappar en ny generation norrmän, säger fastighetsmäklaren som menar att man måste vara uppmärksam på vad som sker nu.

Han betonar däremot att han inte ser någon begynnande kris för fastighetsmarknaden, den står stadig tack vare köpstarka svenskar.

– Men handeln och hela byn är beroende av norrmännen.

Ola Nyberg har dock förhoppningar om aviserade storsatsningar på båda sidor om gränsen ska påverka situationen framöver. Som exempel nämner han planerna på en batterifabrik i Mo i Rana, och den som byggs i Skellefteå.

– Skellefteområdet utvecklas väldigt positivt nu och det märker vi också av.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer